Mutfak Mirası Alanya
Mutfak Mirası Alanya Projesi
Proje sahibinin Alanya Belediyesi olduğu Mutfak Mirası Alanya Projesi, genel tema olarak “Gastronomik Miras” ya da “Gastronomi, Yemek ve Turizmde Trendler” başlık ve amacı doğrultusunda çalışıyor. Günümüzde, turizm alanında öne çıkan birçok şehir doğal güzelliklerini, tarihini ve konaklama yerlerini tanıtmakta oldukça aktif ve başarılı çalışmalar yürütüyor. Ancak bununla birlikte ziyaretçilerin aklındaki şu soruların da cevaplanması gerekiyor: “Ne yiyebilirim?”, “Nerede yiyebilirim?”, “Hangi ürünler kullanıldı?”, “Bu yemeği kendi evimde de yapabilir miyim?” İşte Mutfak Mirası; tam da bu sorulara cevap vermek amacıyla İsveç’in güneydoğusunda yer alan Skåne şehri ve Baltık Denizinde yer alan Bornholm adasının ortak faaliyeti sonucunda, 1995 yılında oluşturulmuş İnternet tabanlı bir rehber olarak dikkatleri üzerinde topluyor. Bir tür “The Guide To Regional Food & Culinary Traditions” olan On-line sistemin amacı, katılımcı bölgelerin mutfak kültürlerini ve yöresel gıda ürünlerini, seçilmiş işletmeler ve üreticiler vasıtasıyla ulusal ve uluslararası boyutta etkin ve doğru tanıtmak.
Alanya’nın zengin yöresel mutfak kültürü ve Alanya’da üretilen her türlü gıdayı etkin bir şekilde tanıtmak için Alanya Belediyesi, uluslararası bir proje olan MUTFAK MİRASI ağında ONAYLI BÖLGE haline gelerek, Avrupa Birliği tarafından onaylanan logoyu kullanım hakkını elde etmiş bulunuyor. Alanya’nın onaylanan bölge haline gelmesindeki temel amaç Alanya Mutfak Kültürünü, tarımsal ürünlerini, ürettiği gıdaları ve özel yemekleri ile mutfak zenginliklerini uluslararası boyutta tanıtabilmek.