Mutfak Mirası Nedir ?
Tatile gittiğiniz yerde aklınıza gelen ilk sorular nelerdir ?
- Buraya özgü ne yiyebilirim ?
- Nerede yiyebilirim ?
- Yöreye özgü bir mutfak kültürü var mı ?
- Bu yemeği kendi evimde yapabilir miyim?
Mutfak Mirası Ağı Bu Sorular İçin Yol Gösterici Bir Rehberdir.
AVRUPA CULINARY HERITAGE SİSTEMİNE TÜRKİYE’DEN DAHİL OLAN İLK ŞEHİR: ALANYA
Alanya, Avrupa’da özellikle İskandinav ülkelerinde yaygın olarak kullanılan, yerel-yöresel gıda ürünleri ve yemekleri ile mutfak kültürlerinin tanıtımı için oluşturulan CulinaryHeritage sistemine (Mutfak Mirası) Türkiye’den dahil olan ilk şehir oldu. Yirmi bir yıl önce hayata geçirilen sistem şu anda Avrupa genelinde 13 farklı ülkede uygulanıyor. Kırk dört bölgede 1502 üyesi olan On-line sistem ağı, yeni katılımcılarla birlikte büyümeye devam ediyor.
Alanya Belediyesi, başta Mutfak Mirası olmak üzere ulusal ve uluslararası gastronomi alanındaki çalışmalarını çeşitli projelerle sürdürüyor.
Alanya Mutfağının korunması
Türkiye’nin birçok noktasında olduğu gibi kendine has dokusu ve kültürü olan Alanya Mutfağının korunması, tanıtılması ve sürdürülebilir bir turizm değeri olarak hakettiği yeri alması için başlatılan Mutfak Mirası Alanya Projesi, Alanya’nın sadece deniz-kum-güneş üçlüsünden ibaret olmadığını, mutfak kültürünün ve tarımsal faaliyetlerinin de hayatın bir parçası olduğunu Dünya’nın ve Türkiye’nin her yerinden gelen yerli ve yabancı misafirlere, Alanyalılara ve yeni nesile aktarabilmeyi amaçlıyor. Türkiye ve Alanya turizmi için son derece yeni bir çalışma olan Mutfak Mirası Alanya Projesi, özel sektör ve kamuyu ortak bir amaçta buluşturması nedeniyle büyük bir önem taşıyor. Proje çatısı altında yapılan faaliyetler, seçilmiş işletmelerin ve üreticilerin ayırt edici Mutfak Mirası Alanya Logosu altında bir araya gelmesini sağlıyor. Bununla birlikte halkın dikkatini yerel ürünlere ve yöresel lezzetlere çekmek için tamamlayıcı etkinlikler ve çalışmalar da yıl içerisinde sürdürülüyor.