Alanya… geçmişin ve geleceğin lezzetlerinin korunduğu şehir!
29.01.2021 15:06:00
Türk
Mutfağı; benzemezleri birleştiren, sürekli gelişen ve kendine has pişirme
teknikleri ve sentezleri olan eşsiz bir mutfaktır. Orta Asya’dan başlayan
yürüyüşle, geçtiği topraklardaki lezzetleri ve öz damak tadını büyük bir uyumla
birleştiren atalarımız; bizlere çok büyük ve kıymetli soyut bir miras bıraktı.
Anadolu’nun bereketli topraklarından elde ettiğimiz ürünleri bu mirasla ve
kültürel birikimle leziz yemeklere dönüştürüp kederde ve sevinçte nesillerce
aynı sofra etrafında buluştuk.
Her
ne kadar Alanya’dan bahsederken akla ilk gelenler deniz – kum – güneş olsa da
esasında şehir, keşfedilmeyi bekleyen bir mutfak kültürüne sahiptir.
Selçuklu
İmparatorluğuna başkentlik yapmış, zamanının en zengin liman şehirlerinden
birisi olan Alaiye (Alanya), fethedildiği zamandan başlayarak Türkmenlerin
yurdu olmuş ve 1950’lerdeki mübadeleye kadar Rumlar ve Türkler birlikte
yaşamış; mutfaklarını da yaşam şekillerine uygun olarak geliştirmişlerdir.
Sürüleri
önlerinde, yazın yaylaya çıkaran kışın sahile indiren Yörüklerin pratik
lezzetleri; Türkmenlerin yerleşik adetleriyle birleşmiş ve şivesi dahi farklı
bir sofra oluşturmuştur. Kıyı şehri olmasına rağmen ‘’Akdeniz beslenme tipi’’ne
uygun bir sofranın kurulmadığı Alaiye’de tarımın ve hayvancılığın etkisi ile
bol tereyağlı, etli, cevizli, bademli, pekmezli kısacası bol kalorili yemekler
bulunmaktadır. Alanya’yı ziyaret edip bir Laba Dolması yemediyseniz, büyük bir
sofrada Gülüklü Çorba içmediyseniz ya da Öküz Helvasını havuzu bozmadan
yiyebilmek için dikkat etmediyseniz Alanya Mutfağına yakınlaşmışsınız
diyemeyiz.
Zeytinyağlılar
yok mu? Elbette var ancak bir Alanyalıya zeytinyağlı yemeği ister yaz olsun
ister kış; soğuk yediremezsiniz. İlla dumanı üstünde tüten bir zeytinyağlı taze
fasulye ya da hızlıca hazırlanmış zeytinyağlı Tömeken (Semizotu) yemeği dahi
sıcak olarak sofrada bulunur.
Eh
tabi bir de Yörüklüğün verdiği bir yoğurda ve peyniri düşkünlük vardır ki belki
de hayatınızda yiyebileceğiniz en güzel yoğurttan yapılan ‘’Yoğurtlamalar’’
bazen bir haşlanmış yumurta ile bazen kızartılmış karışık sebzelerle bazen de
dereden hemen yakalanmış alabalığın kızartması ile karşınıza çıkar.
Sadece
bunlar mı dersiniz? Ülübü Piyazı, Göleviz Yemeği, Kuru Patlıcan Talaturu, Diken
Kabağı Kızartması, Kabuklu Kuru Fasulyesi, İlibada Sarması, Gök Domates
Salatası, Çiğirdiği, Göç Çöreği, Pişisi, Yufka Ekmeği ve daha nicesi sizi
şaşırtmak için beklemektedir.
Geçmişine
sıkı sıkıya bağlı Alanya, aynı zamanda Türkiye’nin de tropikal bahçesi
konumundadır. İşin ilginç kısmı ise Alanyalılar tropikal meyvelerle erken
tanışmış; mutfağa ve şivesine dahil etmiştir. Nasıl mı? Sabah kahvaltısında
zeytin-peynir ister gibi ‘’limonlu avgada’’ isteyen bir kişi ‘’Yok’’ dendiğinde
şaşırabilmektedir. Avgada olarak şiveye yerleşen sözcüğün Avokado olduğunu
belirtmemiz gerekiyor, ancak Alanya’da iki sözcüğü de anlayacaklar ve size lezzetli bir tropikal ama
yerli bir gıda sunulacaktır. Hangisini söylemek istediğiniz size kalmış…
Velhasılı
Alanya mutfak kültürü, geçmişini koruyan ve günümüzdeki tatları yakalayan
zengin bir kültürdür. Türkmenler, Yörükler ve Rumların bir araya gelerek son
halini verdiği Yöresel Alanya Mutfağı; turizmle birlikte daha kozmopolit bir
yapıya ulaşmış ve farklı lezzetleri denemiştir. Ancak sonuç itibariyle özünden
kopamayan Alanyalılar, yeni tanıştığı sebze-meyveleri ve pişirme tekniklerini
dahi kendi damak tatlarına uygun hale getirerek tüketmiştir.
Genel olarak bahsettiğimiz
mutfağımızdan anlayacağınız üzere, ülkemizdeki neredeyse her şehirde Türk
kültürüne has ortak yemeklerin yanısıra muhakkak gizli kalmış özel ‘’yöresel
yemekleri’’ mevcuttur. Alanya için de zamanın süzgecinden geçerek
günümüze ulaşan, yılların bilgisi ve emeği ile oluşturulan mutfak kültürümüz ve
yemek tariflerimiz Alanya’nın önemli soyut miraslarındandır.
Alanya’yı ziyaret ettiğinizde ‘’Yöresel Alanya
Lezzetlerini’’ ve emekle yetiştirdiğimiz tropikal gıdalarımızı muhakkak
denemenizi tavsiye ederiz.
Alanya…
Geçmişin Ve Geleceğin Lezzetlerinin Korunduğu Şehir!