Geçmişten bugüne uyumlu tatlar cenneti: alanya kahvaltısı
26.07.2019 11:50:00
Herkesin bildiği ama
yeterince tanımadığı sürprizler şehri Alanya’nın yerel tatlarına bağlı ama
yeniliklere de açık bir mutfağı var. Geleneksel mutfak kültürü içerisinde
sevilerek tüketilen özgün kahvaltı yiyecekleri bir hayli çeşitli. Şehrin yemek
kültürünün yansıyan ‘koruyucu ama tutucu olmayan’ yaklaşım kahvaltı
alışkanlıklarını da etkiliyor.
- Kökleri 18.yüzyıldan daha geriye
gitmeyen kahvaltı öğünü, pek çoğumuzun günlük koşuşturmaca içinde sade yiyeceklerle
geçiştirdiği ama fırsatını bulduğunda da sofralar donattığı öğün haline geldi.
Çeşitli peynirler, reçeller, hamur işleri, salatalar kahvaltı sofralarının
alışılmışları olarak yer alırken, her yörenin kendine özgü başrol oyuncuları da
sofrada mutlaka yerini alıyor.
Alanya’nın geleneksel mutfak kültürü
içerisinde sevilerek tüketilen özgün kahvaltı yiyecekleri var. Şehrin yemek
kültürüne yansıyan ‘koruyucu ama tutucu olmayan’ yaklaşımını kahvaltı
alışkanlıklarını üzerinde de görüyoruz: ”Eski ve yeniyi harmanlayan uyumlu
tatlar cenneti.” Yufka ekmeğinizi papaya reçeline bandığınızda ya da avokadoyu
tıpkı zeytin gibi her sofrada gördüğünüzde bunu anlayabiliyorsunuz.
-
EKMEKLER
SAC ÜZERİNDE PİŞİRİLİYOR
Türklerin
mutfak kültür tarihinde önemli bir yeri olan ‘yufka ekmek’, Alanya’da her zaman
sevilen günümüzde de aynı ilgiyle tüketilen geleneksel bir ekmek. Bölgede ekmek
ve hamur işlerinin sac üzerinde pişirilen çeşitleri biliniyor ve seviliyor.
Şehir evlerinde fiziksel koşullar sac üzerinde ekmek yapımına elvermediğinden,
yaylada ya da kırsalda üretiliyor.
Kadınlara iş olanakları yaratan yerel
yemek üretimi özellikle kahvaltı sunumunda Alanya’da çok önemli bir sektöre
dönüşmüş durumda. Bölgenin Yörük kökenini yansıtan yayla geleneği, yemek kültürünün
bu değerli unsurlarını yaşatan bir faktör olarak aynen devam ediyor. Bahar
aylarından itibaren yayla yolu boyunca yufka, şepit ve içli bazlama yapan köylü
kadınların salaş mekânları yoğun ilgi görüyor. Aslı küllenmiş sacda asma
yaprağı üzerinde pişirilen bir göç yiyeceği olan çörek, günümüzde fırında
pişirilen modernize olmuş biçimiyle kahvaltıda veya çayın yanında da misafire
sunulan tabakta yerini alıyor. Bununla birlikte geleneksel olana daha yakın bir
teknikle yanmaz tavada pişirileni de var.
Sac
üzerinde pişirilen içli bazlama, yağda kızartılan içli ya da işsiz pişi, oğmaç
‘peynirli’ gibi hamur işleri ve yörenin eşsiz sub-tropic ikliminin sağladığı
onlarca çeşit meyveden yapılan reçel ve tatlılar, zeytinler, peynir çeşitleri,
özgün kahvaltı yemekleri olarak şehrin sakinleri kadar turistler tarafından da
zevkle tüketiliyor.
KAHVALTI
YEMEĞİ OĞMAÇ
Turizmin yarattığı
hızlı değişime rağmen geleneksel kahvaltı yiyeceklerinin en temel olanlarının
aynı kaldığını ve çeşitlerinin arttığını söyleyebiliriz. Bunların içinde
‘oğmaç’ başka öğünlere kaymadan yalnızca kahvaltı için yufka ekmekten yapılan
bir kahvaltı yemeği olarak dikkat çekiyor. Yerel halkın oldukça istikrarlı bir
şekilde tükettiği yufka ekmeği, oğmaç yapımında kullanılan temel malzeme.
Renklendirmenin tereyağı karamelize edilmiş soğan, çökelek, maydanoz karışımı
ufalanıp nemlendirilmiş yufka ekmek ile ovalanıyor. Büyük ihtimalle
kendiliğinden ufalanan yufka ekmeklerin değerlendirilmesi amacıyla yapıldığı
yemeklerden kesinlikle farklı bir Alanya lezzeti olarak öne çıkıyor.
Yörede kahvaltının en geleneksel hali
yufka ekmeğinin içine sarılarak yenilen çökelek, kavurma, yumurta gibi
yiyecekler ile yine sacda pişirilen içli yufka ‘yanıç’, ‘şepit’ geçmişte her
biri farklı anlam taşıyan kimi misafir ağırlayan, kimi cenazeyi uğurlayan bu
yiyecekler günümüzde Alanya kahvaltısının zengin çeşitleri olarak başka bir
rolde boy gösteriyor. ’Peynirli’ de çok amaçlı hamur işlerinin belki de en çok
tüketilen kalabalıkların doyurulması gerektiğinde hemen ‘iç’ yapılıyor, en
yakın odun fırınına götürülüyor, peynirliler çıkınca tereyağı ile yağlanıyor.
Peynirli, günün hangi öğünü olursa olsun yeniliyor, em çok da kahvaltıya
yakışıyor.
-
ZEYTİN,
YEMEKLERDE TÜKETİLİYOR
Çökelek
(taze ya da kuru),salamura keçi peyniri, deri tulumu gibi peynir çeşitleri bu
çeşitliliğe katkı yapıyor. Özellikle çökelek, hamur işi kahvaltılıkların iç
malzemesinde kullanıldığı gibi mevsime göre soğan, domates, salatalık, biber, maydanoz
ile salata yapılarak yeniliyor. Yörüklerden temin edilen keçi peyniri, 20 yıl
öncesine kadar her evde bulunan, salamura yapılarak yıl boyu tüketilen yerel
peynirken günümüzde nadir bulunan gurme lezzetlerden birine dönüştü. Yörede
zeytin sadece kahvaltıda değil, yemeklerde de tüketiliyor. Çorbanın yanında
sofraya mutlaka zeytinde konuyor. Zeytin olgunluk derecesine göre ‘yeşil, ala
ve siyah zeytin’ olarak adlandırılıyor ve sızma yağla bolca limon sıkılarak
yeniyor. Limonun mutlaka taze olması gerektiğini de not edelim. Kahvaltıda
yumurtanın bildiğimiz katı, rafadan ya da yağda pişmiş hallerinden başka bir de
salatası seviliyor. Katı pişmiş yumurta iri parçalara bölünüyor, üzerine ‘limon
suyu, zeytinyağı, tuz, pul biber’ güzelce çırpılarak dökülüyor, bolca
maydanozla servis ediliyor.
-
SONSUZ
REÇEL SEÇENEKLERİ
Başlı
başına ayrı bir yazı konusu olabilecek çeşitlilikte reçellerin de hakkını
vermemiz gerekiyor. Kızılcık, üzüm, beyaz kiraz, elma, incir, turunç, bergamot,
patlıcan, domates, şeftali, erik, armut, karpuz kabuğu, balkabağı, sukabağı,
böğürtlen, frambuaz, vişne, çilek ve daha sayamadığımız birçok meyvenin reçel
hali sofrada sizi bekliyor. Bu arada papaya, pepino, pomelo (şatok) gibi
tropikal meyveler ve kabukları reçel olarak değerlendiriliyor. Turunç reçeli,
meyvenin kabuğu kullanılarak yapılıyor ve tüm reçeller içinde en özel ve
zahmetli olanı. Zümrüt yeşili rengi ve sert aroması ile etkileyici olan incir
reçeli, ham incirlerin dışındaki yeşil kabukları soyulmadan yapılıyor.
Balkabağı ise alışılmış formundan biraz farklı. İnce kesilmiş dilimleri kireçli
suda bekletiliyor, ister şekerle ister pekmezle kaynatılıp, yerken çıtırdayan
bir tatlıya dönüşüyor. Bu tatlıya Alanyalılar ‘kırtakı’ diyor, incecik,
çıtırdayan, şeffaf balkabağı dilimleri tüm yıl boyunca diğer reçeller gibi
tüketilebiliyor.
Kahvaltıcı mekânlara olan ilginin
boyutları gitgide artarken bu işi yıllardır sessizce ve layıkıyla yapan yerel
aile işletmelerinin bulunduğu Alanya’da onlarca çeşit özgün kahvaltı yiyeceğini
keyifle tadabilirsiniz.