Tömeken ( tokmakan ) yemeği
19.07.2019 16:10:00
Yörede Tömeken ya da Tokmakan adıyla bilinen Semizotu; mineral, vitamin,
omega 3 yağ asidi, antioksidan, değeri yüksek bitkilerdendir. Ayrıca sindirimi kolay,
bağırsak düzenleyici özelliği vardır. Her ne kadar semizotuna ''doyurmayan'' anlamına gelen ''tömeken ya da
tokmakan'' dense de; semizotu yemeği sevilerek tüketilmektedir. Esasında semizotu
yemeğinin yapılmaya başlamasının hikâyesi; şimdilerde öğrendiğimiz yararları bilinmeksizin, ziraatle uğraşmanın verdiği alışkanlıkların sonucunda oluşmuş
bir lezzet yolculuğudur.
Eskiden (bazı yerlerde ise halen) semizotu için manava, pazara
gitmek gerekmezdi. Çünkü köyde yaşayan ve
çiftçilikle uğraşan herkesin bahçesinde bolca bulunurdu. Bağda bahçede ekilip dikilen sebzelerin, ağaçların özellikle de muz ağacının dibinde kendiliğinden yetişen tömeken, fazladan herhangi bir maliyete sebep olmadan ya da çaba harcatmadan insanların sofrasında kendisine yer açardı.
Çalışmayla geçen bir günün ardından; tarlada işi biten, yiyecekleri kadar tömekeni toplar ve evin hanımına ya da kızına verirdi. Hızlıca pişen Tömeken Yemeği, yorucu geçen bir günün ardından bir kap sıcak yemek olarak sofrada yerini alır ve iştahla yenirdi. Yanına bir tas yoğurt ya da cacıkla günün yorgunluğunun atılır ve dinlenmeye geçilirdi. Tabi ki maddi imkanları daha geniş olan aileler, kıyma ekleyerek de bu yemeği zenginleştirebilirdi. Ancak ister kıymalı ister pirinçli olsun makbul bir yemekti.
Günümüzde ise tüm hikayedeki en büyük farklılık Tömeken (semizotu) almak için çarşıdaki insanların manava ya da pazara gitmesi olmuştur. Bu yemek günümüzde de işinden eve dönen insanların hızlıca pişirdiği pratik ve mideyi yormayan bir yemek olma özelliğini korumaktadır. Ayrıca semizotu sadece yemek olarak değil; taze olarak salata veya kahvaltılarda, veya öğünlerde ikinci yemek niyetine hafif yağda çevirilip üzeri yoğurtlanarak da tüketilmektedir.