Peynirli
19.07.2019 15:38:00
Peynirli
Alanya sofralarının vazgeçilmezlerindendir. Özellikle Alanya nın meşhur çorbası Gülüklü (Düğün) çorba ve peynirli ikilisi tam bir doyurucu öğündür.
Bunlar ne
zaman mı bizimle buluşur? Düğünlerde mevlitlerde, evde ağırlanan misafirler
için özenle hazırlanır. Hatta bazen aileler özellikle kendileri için bir iç
hazırlar ve pide yaptırırlar. Bu pide bazen kahvaltılarda eşlik eder ev
ahalisine, bazen bir ana öğün olur çorbayla birlikte çocuklarımıza.
Nerden mi
kaldı bu pide alışkanlığı? Tabi ki çok eskilerden damağımıza oturmuş bu lezzetten
şimdilerde de vazgeçilemiyor.
Eskiden; Alanya da herkes kendi çökeleğini,
peynirini, yağını yaparmış, haliyle evlerde de eksik olmazmış bu güzel sağlıklı lezzetler. Hele bir de bahçesinde yeşilliği olanlar, kalabalık ailesine doyurucu bir lezzet olsun diye severek hazırlarmış pide hamurunu ve iç malzemesini.
Eh haliye şimdiki fırın imkânları yok. Evin hanımı hemen bi ateş yakarmış iki saç arasında közde pişirirmiş pidelerini. Tabi ki mahallesinde fırını olanlar ise çocuklara iç malzemeleri verip gönderirlermiş fırına, pideleri pişirttirsinler diye.
Çocuklar ise her zaman pide (içli) hazırlanmadığı için heyecanla beklermiş yemek zamanının gelmesini. Eh, şimdi bu pideler sıcacık pişer de üstüne tereyağı eklenmez mi az birazcık... İşte o zaman ortaya sıcak pideyle tereyağının yaydığı aromitk koku iştahları açar, sofra başındakiler afiyetle yiyecekleri pideleri beklermiş. Yanına bir bardak
yayık ayran, çay ya da çorba, hatta soğan gelsin fark etmez yeter ki pideler gelsin midelerimiz
şenlensin diye düşünürlermiş sofra sakinleri. Evlerine dönecek olan misafirlere de biraz ''çıkı'' yani azık olarak hazırlanır verilirmiş ki, ''eve döndüğünde bekleyen varsa nasiplensin'' denirmiş.
Düşünün şimdi, böylesine bir lezzeti sırf zaman değişti diye unutsun mu Alanyalılar... Aksine; bu lezzet eş - dost - akraba buluşmalarında sofralarında yerini korumakta ve yine evlerinde bekleyeni olana ''çıkı'' olarak hazırlanıp nasip sahibine gönderilmektedir.