Gülüklü çorba (düğün çorbası)
19.07.2019 15:19:00
Alanya Yöresel Yemeklerinin gözde çorbalarından olan Gülüklü
Çorba geleneksel olarak yapılan düğün yemeklerinde, mevlitlerde, cenaze
merasimlerinde ve davetlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Adını içine atılan
misket büyüklüğündeki köftelerden alan gülüklü çorba içerisinde bulunan nohut,
pirinç, minik köfteler, küçük küçük doğranmış keçi işkembe (tercihe göre tavuk
eti) den dolayı oldukça doyurucu olmasıyla da ana yemeği aratmadığı gibi
lezzeti ile de akıllarda iz bırakır.
Özellikle düğünlerde tüm konuklara ikram edilmek üzere
hazırlanan gülüklü çorbanın içindeki köftelerin yapımı aşamasında eş – dost –
akrabalar arasında hoş sohbet ortamları kurulur, hanımlar birbirlerine kendi
düğünlerinden hatıralarını anlatarak köftelere el lezzetlerini de katarlar.
Düğünlerde tencerelerde ikram edilen çorbalar bol limon sıkılarak keyifle
tüketilir. Eskiden ev düğünlerinde yapılan bu çorba ve diğer düğün yemeklerinden;
gelin ve damada özellikle yedirilir ve hatta düğün akşamı da aç kalmasınlar
diye evlerine de gönderildiği olurmuş. Bu sebeple bekâr kız ve oğlana takılmak
için büyükler ‘Çorbanı ne zaman içeceğiz senin ‘derler ve artık evlenme
zamanlarının geldiğini ima edip şakalaşırlarmış. Burada kastedilen çorba ‘’gülüklü’’
çorbaymış çünkü imkânlar el verdiğince bu çorba her düğünde yerini
bulmaktaymış.
Günümüzde de durum pek değişmemiştir. Yine evlenme zamanı
için ‘’Çorba İçmek’’ terimi kullanılmakta ve düğünlerden bir hafta önce ‘’İşin
Olsun’’ haftası olarak bilinmektedir. Gelin ve damadın aileleri; evlerinde bir
hafta boyunca misafirlerini ağırlamaktadır. Evlenecek çifte hediyelerini
getiren misafirler, mutlaka ‘’Gülüklü Çorba’’ ve yöresel lezzetlerle
ağırlandıktan sonra evden uğurlanmaktadır.
2019 sonbaharında ''Mahreç İşareti'' ile tarifi koruma altına alınan Antalya ve Alanya'nın tescilli ilk çorbasını denemenizi tavsiye ederiz.