Cap

Mutfak Mirası Alanya

HABERLER

Detail

Gülüklü çorba (düğün çorbası)

19.07.2019 15:19:00

Alanya Yöresel Yemeklerinin gözde çorbalarından olan Gülüklü Çorba geleneksel olarak yapılan düğün yemeklerinde, mevlitlerde, cenaze merasimlerinde ve davetlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Adını içine atılan misket büyüklüğündeki köftelerden alan gülüklü çorba içerisinde bulunan nohut, pirinç, minik köfteler, küçük küçük doğranmış keçi işkembe (tercihe göre tavuk eti) den dolayı oldukça doyurucu olmasıyla da ana yemeği aratmadığı gibi lezzeti ile de akıllarda iz bırakır.

Özellikle düğünlerde tüm konuklara ikram edilmek üzere hazırlanan gülüklü çorbanın içindeki köftelerin yapımı aşamasında eş – dost – akrabalar arasında hoş sohbet ortamları kurulur, hanımlar birbirlerine kendi düğünlerinden hatıralarını anlatarak köftelere el lezzetlerini de katarlar. Düğünlerde tencerelerde ikram edilen çorbalar bol limon sıkılarak keyifle tüketilir. Eskiden ev düğünlerinde yapılan bu çorba ve diğer düğün yemeklerinden; gelin ve damada özellikle yedirilir ve hatta düğün akşamı da aç kalmasınlar diye evlerine de gönderildiği olurmuş. Bu sebeple bekâr kız ve oğlana takılmak için büyükler ‘Çorbanı ne zaman içeceğiz senin ‘derler ve artık evlenme zamanlarının geldiğini ima edip şakalaşırlarmış. Burada kastedilen çorba ‘’gülüklü’’ çorbaymış çünkü imkânlar el verdiğince bu çorba her düğünde yerini bulmaktaymış.

Günümüzde de durum pek değişmemiştir. Yine evlenme zamanı için ‘’Çorba İçmek’’ terimi kullanılmakta ve düğünlerden bir hafta önce ‘’İşin Olsun’’ haftası olarak bilinmektedir. Gelin ve damadın aileleri; evlerinde bir hafta boyunca misafirlerini ağırlamaktadır. Evlenecek çifte hediyelerini getiren misafirler, mutlaka ‘’Gülüklü Çorba’’ ve yöresel lezzetlerle ağırlandıktan sonra evden uğurlanmaktadır.